About

Wie ben ik?

Bovenstaande vraag is de moeilijkste vraag die er is. Mijn hele leven (vanaf 1981) ben ik al op zoek naar wie ik ben en ik ben er nog steeds niet achter. Ook zal ik er denk ik nooit helemaal achter komen.

Als je aan mensen vraagt wie ik ben, zul je verschillende antwoorden krijgen:

– Mijn vrouw zal waarschijnlijk zeggen dat ik een zorgzame man ben, vaak een tikkeltje eigenwijs, maar wel met een eigen mening
– Mijn kinderen zullen waarschijnlijk zeggen dat ik een lieve papa ben. Dat ik alles kan en dat ze fijn met me kunnen spelen. Misschien vinden ze me ook wel streng en consequent wat betreft regels
– Als ik het mijn collega’s vraag, hoor ik waarschijnlijk dat ik goed de klant en/of andere collega’s kan helpen en veel ICT-dingen kennis heb. Dat ik verder open sta voor nieuwe ideeën en het leuk vindt om mee te denken over van alles (ICT en niet ICT gerelateerd).
– Vrienden zullen me denk ik eerlijk noemen, niet direct op de voorgrond tredend, maar dat ik dat wel doe als het nodig is. Bij gebrek aan een ‘leider’ zal ik optreden als ‘leider’ waarbij ik het wel belangrijk vindt om naar iedereen te luisteren.

Maar is dat ook echt wie ik ben? Aangezien ik het zelf heb opgeschreven, kloppen bovenstaande punten ook. Maar dat is niet alles wie ik ben. Hieronder een paar steek worden waarin ik me herken:

– Groot gevoel voor eerlijkheid
– Idealistisch
– Graag delen van kennis/informatie
– Transparant
– Het beste in mensen/organisaties naar boven brengen
– Samen sta je sterk, maar ook veranderd de wereld en begin bij jezelf
– Niet genoegen nemen met simpel antwoord, maar willen weten waarom iets gaat/doet/is zoals het gaat/doet/is

Openheid

Als je bovenstaande punten zit, lees je dat ik het delen van informatie erg belangrijk vind, hierdoor komen we als wereld namelijk vooruit. In mijn werk komt dit tot uiting in ‘open source’. ‘Open source’ is de toekomst, als je nu ziet hoe snel de ontwikkeling gaat van ‘open source’ software, dan schrik je bijna.

Een paar voorbeelden:

– Mobiele telefoons: In 2009 kwam Android op de markt. In 2 a 3 jaar was 50% van de verkochte telefoons een Android toestel
– Webservers: De meest gebruikte webserver is al jaren (in ieder geval sinds 2000) apache. Sinds kort gevolgd door nog een open source webserver Nginx (wat pas 7 jaar bestaat)

Zo zijn er nog legio voorbeelden te noemen van ‘open source’ software wat super goede producten zijn en welke snel ontwikkelen. Denk maar aan OpenStack, Squid, Pound, LibreOffice, MySQL, PostgreSQL, Joomla, WordPress, MediaWiki en vele anderen.

Wat ik misschien nog wel belangrijker vindt dan ‘open source’, zijn open standaarden. De hele wereld om ons heel draait op standaarden welke iedereen kan gebruiken. Helaas zijn er nog altijd een aantal bedrijven die hun standaarden angstvallig geheim houden en niet willen delen met anderen. Natuurlijk kunnen we dan gelijk denken aan Microsoft, maar er zijn andere bedrijven waarbij het nog belangrijker is dat er open standaarden worden gebruikt. Je moet dan vooral denken aan overheden. Wettelijk is er vastgelegd dat de overheid gebruik moet maken van open standaarden. Helaas zijn de meeste programma’s die binnen de overheid gebruikt worden niet geschikt voor open standaarden. Hierdoor is het uitwisselen van gegevens met burgers niet of slecht mogelijk. Worden ICT projecten een stuk duurder omdat er allemaal maatwerk gemaakt moet worden voor de koppelingen tussen de verschillende applicaties. Ook heeft de overheid last van ‘vendor lock-in’ (het niet kunnen overstappen naar een nieuwe leverancier omdat je de gegevens (waar je zelf eigenaar van bent) niet kunt overhevelen naar een andere applicatie welke beter/goedkoper is).

Het bedrijfsleven heeft helaas ook last van, maar dit gaat te koste van de winst van een bedrijf. De maatschappij heeft hier niet direct last van (indirect natuurlijk wel). Bij de overheid hebben de burgers er wel direct last van, aangezien de kosten van de overheid betaald worden door de burgers.

Tot slot

Om nog eens terug te komen op de steekwoorden waar ik mee ben begonnen, is het voor mij belangrijk om te beseffen dat de wereld van iedereen is. Samen kunnen we er wat van maken, dit geldt van ‘open source’ tot ‘open standaarden’, maar heeft ook betrekking tot het goed omgaan met het milieu, biologisch eten en vooral nadenken wat je doet en waarom je iets doet.

Tegen mijn dochters zeg ik regelmatig ‘Samen spelen is samen delen’. Wereldwijd kun je wel zeggen ‘Samen leven is samen delen’.

Curriculum Vitae

Om mijn CV te downloaden klikt u hier.

2 Responses to About

 1. Pingback: Freelance systeembeheerder, uitgebreide kennis van Centos, directadmin

 2. Jeroen Vermaazen says:

  Goedendag
  ik ben voor mijn hobby een beetje bezig met linux,ik wil alleen voor bij een apache2 website een mail server hosten maar ik kan het maar niet voor elkaar krijgen
  Kunt u mij (eventueel tegen betaling) kunnen helpen?

  Met vriendelijke groet,
  Jeroen Vermaazen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *