XenServer in combinatie met iSCSI target

Als je meerdere Xen servers wilt gebruiken in combinatie met iSCSI zul je dit zelf moeten opzetten, of kun je een systeem van de grote bedrijven kopen.

Aan een systeem van de grotere bedrijven zitten erg veel voordelen, maar helaas ook een aantal nadelen.

Voordelen:

  • Het grootste voordeel is dat je een stuk zekerheid koopt. Je weet dat de producten welke je koopt met elkaar werken.
  • Vaak kun je deze systemen uitbreiden. Mocht de ruimte op de storage server niet voldoende zijn, dan is het mogelijk om er een extra server bij te plaatsen.
  • Het is mogelijk om binnen een paar uur een vervangend onderdeel te krijgen, als er een onderdeel kapot is gegaan.
  • Mocht je problemen hebben met de installatie, dan is het mogelijk om support hiervoor in te huren.

Nadelen:

  • Bij een groot bedrijf heb je meestal te maken met een vendor lock-in. Op het moment dat het bedrijf stopt met de ondersteuning voor jouw product, kan het zijn dat je bij problemen geen oplossing meer kunt krijgen.
  • Meestal zijn de kosten van deze producten hoog.

De volgende systemen kunnen gebruikt worden in combinatie met iSCSI en XenServer:

  • Dell PowerVault MD3000i
  • Dell PS5500E
  • Dell PS5000E
  • HP StorageWorks 2000i

Er zijn nog meer bedrijven die dit aanbieden, maar ik heb voor nu alleen hier naar gekeken.

De prijzen van deze systemen beginnen bij ruim €5000,-

Zelfbouw

Aangezien ik weet dat het zelf maken van een iSCSI systeem (op basis van Linux) een stuk goedkoper kan, ben ik gaan kijken of dit inderdaad het geval is.

Als eerste ben ik begonnen met het installeren van een nieuwe Ubuntu 8.04 server, dit omdat ik hier al veel ervaring heb en omdat ik weet dat de ondersteuning hiervoor erg groot is. Ik heb de nieuwste LTS versie van de Ubuntu server gebruikt, zodat ik verzekerd ben tot april 2013 van beveiligingsupdates.

Het besturingssysteem heb ik geïnstalleerd op een aparte harde schijf (in RAID 10 voor de redundantie), hierdoor heb ik maximale flexibiliteit en kan ik de data schijven upgrade zonder dat ik het OS aanpas. Daarnaast kan ik ook het OS upgraden zonder dat ik aan de data kom.

LVM

Op dit moment heb ik twee harde schijven geplaatst van 1TB per stuk. Deze twee schijven zijn aangesloten op de RAID controller in RAID 10. In de toekomst (als ik meerde schijven toevoeg) kan dit RAID 5 worden. De schijf heb ik ingedeeld in LVM, zodat ik later zonder problemen extra schijven kan toevoegen. Hiervoor moet LVM eerst geïnstalleerd worden en dit kan door het pakket lvm2 te installeren onder ubuntu.

Door middel van de volgende commando’s maak je LVM aan:

pvcreate /dev/sda1

vgcreate lun0 /dev/sda1

lvcreate -n lun0 -l `vgdisplay iscsi | grep “Total PE” | awk ‘{print $3}’` iscsi

Nu is er een device aangemaakt /dev/iscsi/lun0

iSCSI

Om iSCSI te gebruiken zullen we eerst een pakket moeten installeren, namelijk iscsitarget. Zodra dat pakket geïnstalleerd is, is het mogelijk om het bestand /etc/ietd.conf aan te passen. Pas in dit bestand de volgende regels aan:

regel 28: Target iqn.<jaar>-<maand>.domeinnaam:nas

regel 38: Lun 0 Path=/dev/iscsi/lun0,Type=blockio

Zodra het bestand is aangepast, kan de iscsi target opnieuw opgestart worden door middel van /etc/init.d/iscsitarget restart

In de bestanden /proc/net/iet/session en /proc/net/iet/volume kun je de status van iscsi volgen.

XenServer

De installatie van iSCSI in de XenServer is erg gemakkelijk. Hiervoor kun je een nieuwe Storage Repository toevoegen. Als type kies je voor iSCSI. Daarna vul je de naam en het ipadres of hostname van de server in en klik je op Discover IQNs en daarna Discover LUNs.

Hierna word de iSCSI server toegevoegd aan je XenServer (of servers als de servers in een pool staan) en kun je deze gebruiken.

This entry was posted in linux, werk and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *